- Salmer, sange & digte ​

ANMELDELSER

Musikalsk enkelhed er vejen frem…

af Johannes Konstantin Neergaard

Musikalsk enkelhed er vejen frem

Et øjeblik – en evighed

Det er dejligt at genopdage en værdifuld skat, man havde glemt, man havde. Sådan er det også gået for komponisten og forfatteren Arne A(ndreasen), der har fået en stor oplevelse ud af at genopdage det gamle testamente, især de poetiske bøger.

Det har resulteret i bogen/albummet ‘Et øjeblik en evighed’ som netop er udkommet på forlaget pOETFABRIKKEN. En lille delikat bog på 14×14 cm med 13 fortolkninger – for det er det, det er, og ikke gendigtninger, siger Arne A – af tekster fra det gamle testamente, hver ledsaget af et ikonagtigt billede og med hver sin lille kommentar – og endelig en evighedskalender med plads til alle de øjeblikke, der er eller har været en evighed.

Forfatteren skriver, at han har taget afsæt i de gammeltestamentlige tekster, ofte kun i et enkelt eller nogle få ord. Men netop sådan er det vel, at vi skal meditere over disse poetiske tekster, et enkelt ord kan være nok til længe – et øjeblik, måske en evighed. Han kalder også sine fortolkninger for salmer, og det er nok det, de er. Nye salmer til personligt brug, men så sandelig også salmer, der udmærket kunne bære fællessang.

For mig, der har elsket, læst og bedt og sunget det gamle testamentes ord i årtier, har ‘Et øjeblik en evighed’ været en øjenåbner. Jeg har opdaget rigtig mange facetter, jeg ikke havde lagt mærke til i de tekster, jeg kender så godt. Eller måske har jeg også genopdaget en skat, jeg havde glemt.

Der er noder og becifringer til sangene. Men det bedste af der hele er den medfølgende cd. Her kan man høre alle sangene og lære dem gennem øret. Alle sangene bliver sunget af Janne Wind, et par af dem også med tilsætning af Rune Herholdt.. Jannes stemme er behagelig at lytte til uden at være ensformig, og hendes udtale yder teksterne fuld retfærdighed.

Hittet på cden er efter min mening ‘Må Herren lyse for din fod’, som Arne A selv anviser Same 23 som inspiration til, den med hyrden. Ham står der nu ikke direkte noget om… men han er der nu alligevel, for blevet til en velsignelse at række videre:

Må Herren lyse for din fod
så du kan finde frem
Og må vinden være varm og god
må vejen være nem
Og må Herren give kraft på ny
når du er uden mod
Må dit mørke blive morgengry
med lys i overflod

​​Læg mærke til, hvordan forfatteren ikke kun har opdaget de steder, han angiver som inspiration, men har fået eller genopdaget en dyb fortrolighed med en bred del af ordforrådet i det gamle testamentes poetiske skrifter.

Her i huset er cden blevet spillet næsten uafbrudt i et par uger. Jeg var vild med den fra starten, og er det stadig. Man kan høre smagsprøver på sangene på pOETFABRIKKENS hjemmeside www.poetfabrikken.dk og på Facebook. Men et halvt minut af et nummer er hverken øjeblik eller evighed, så gør dig selv den tjeneste at købe cden og genopdag glæderne i det gamle testamente.

Benedikte Brisson

Et øjeblik – en evighed.

250 + forsendelse hos


POETFABRIKKEN
Højskolevej 3
4690 Haslev
Telefon: 5151 3730
Mail: post@poetfabrikken.dk

Anmeldelse af ” Et øjeblik – en evighed”

“Poeteri, lyrik og helbredende klange tilsat optimal stemmepragt forenes i et øjebliks evighed – for til alle tider at minde vores ydmyge sjæle om den dybere mening med livet!”

Allan Fuglsang

Poetfabrikken • Højskolevej 3, 4690 Haslev • Tel.: +45 51 51 37 30post@poetfabrikken.dk • CVR: 33007604